MICROINTREPRINDERI 2021 – NOUTATI

Regimul fiscal-contabil aplicabil unei microintreprinderi a trecut printr-o serie de modificari in ultima vreme. A devenit derutant sa realizezi la ce prevederi legale trebuie sa fii atent, dar si ce greseli ar putea cauta inspectorii ANAF in timpul controalelor.

Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare a afacerilor din Romania. Un calcul simplu arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1%-3% impozit pe venit) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala obisnuita (16% impozit pe profit). 

Desi suna promitatoare aceasta forma juridica, totusi nu putem sa neglijam provocarile si situatiile interpretabile care iti pot pune  amenzi colosale.

Care sunt noutatile?

  1. Ce cifra de afaceri trebuie sa aveti pentru a fi inregistrat ca microintreprindere?

Pentru mentinerea sistemului de impozitare micro si in anul 2021, cifra de afaceri trebuie sa fie sub 1.000.000 de euro, calculata la cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv la 31.12.2020. Acest curs a fost de 4.8694 lei/euro, prin urmare plafonul este de 4.869.400 lei.

  1. Utilizarea autoturismului in scopuri personale de catre salariatii unei microintreprinderi

Anul 2021 aduce o clarificare mult asteptata privind avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor aflate in proprietatea sau folosinta microintreprinderilor. Aceste avantaje NU vor fi supuse impozitului pe venit si nici contributiilor sociale, asa cum se putea interpreta analizand legislatia existenta pana acum. 

  1. Ce cota de impozit aplica firmele ce se lichideaza in doi ani diferiti?

Microintreprinderile platitoare de impozit pe venit de 1%-3% ce au demarat lichidarea voluntara la O.N.R.C. in noiembrie 2020, de exemplu, vor plati 16% impozit pe profit pentru toata perioada incepand cu 1 ianuarie 2021 si pana la inregistrarea radierii la O.N.R.C.

Deoarece incepand cu 1 ianuarie 2021 societatea va deveni platitoare de impozit pe profit, acest lucru inseamna ca se va calcula impozit pe profit de 16% atat pentru rezerva legala cat si pentru profitul rezultat din inchiderea conturilor conform notelor contabile de lichidare inregistrate in evidenta contabila  a societatii.

CARE SUNT consecintele nerespectarii legislatiei:

  • nedepunerea in termen a declaratiilor conform vectorului fiscal real al societatii• eventuale sanctiuni pentru nerespectarea termenelor de depunere la ANAF

    • acumularea nejustificata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere pe fisa de platitor etc.Mai mult de atat, exista si alte situatii in care se pot comite erori. 

De exemplu, in situatia in care o societate trebuiesa schimbe regimul de impozitare de la impozit profit la impozit microintreprindere, deoarece a realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de 1.000.000 euro, ea trebuie sa depuna la ANAF un set de declaratii rectificative.

Nedepunerea declaratiilor in termen constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari ori cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
MMM Conta

Postari similare

MICROINTREPRINDERI 2021 – NOUTATI

Regimul fiscal-contabil aplicabil unei microintreprinderi a trecut printr-o serie de modificari in ultima vreme. A devenit derutant sa realizezi la ce prevederi legale trebuie sa